Monday, August 10, 2009

Jom Masak Paru²

Salam pembaca yg budiman lg kili kasihi.

Hr ini kili akn kongsi dgn satu menu yg akan berlambak² d KL ni sempena Ramadhan yg akan sama² kita sambut nanti. Kalu kili Google, resepinya bertajuk PARU² MASAK PEDAS. Kili x jumpa makanan ni di TRG tp ianya cam satu tradisi time kili d KL ni.

Hr tu time kili balik kg d Kapar, Klang. Kili berkesempatan belajar
menu ini dgn Kakak Ipar kili sekali lg. Kili beli paru² di Pasar Borong, Serdang. Tanpa lengah²kan masa, kili kongsi dgn anda semua d sini. :~

1. Paru² tersebut di kerat² sprt g/rajah d atas.

2. Kemudian paru² tersebut di rebus sehingga menjd lebih pejal.

3. Paru² t'sebut d sejukkan dan d potong menjd kepingan² yg lebih halus dr sebelumnya. Ttp jgnlah t'lalu nipis. Kemudian d sapu dgn kunyit utk mndptkan rasa yg memuaskan slps d goreng nanti.

4. Paru². t'sebut d goreng sprt biasa dan ...

Siap .. bgmana pula utk membuat lauknyer pula?

5. Hiris bawang putih + Lada + Halia dan kemudian d kisar sehingga halus.

5. Kemudian ramuan td d goreng sehingga rasa yg sesuwai & d campurkan dgn paru² yg tlh d gorengkan sebelumnyer. Utk creativity, anda bole campurkan dgn bahan² lain sprt tomato, daun bawang & sbgnya utk mendptkan aroma yg lbh menyelerakan.

P/s :~ Selamat mencuba ..

2 comments:

Feeda said...

waa..ni sape yg masak? kak ipar mu ker..mu nyibok je kan??

Call me : kili said...

Muahaha .. at least aku wat gak resepi ni lagi time aku g Johor hari tu :P. Jealousy !!