Salam pembaca yg budiman lg kili kasihi.
Hr ini kili akn kongsi dgn satu menu yg akan berlambak² d KL ni sempena Ramadhan yg akan sama² kita sambut nanti. Kalu kili Google, resepinya bertajuk PARU² MASAK PEDAS. Kili x jumpa makanan ni di TRG tp ianya cam satu tradisi time kili d KL ni.
Hr tu time kili balik kg d Kapar, Klang. Kili berkesempatan belajar menu ini dgn Kakak Ipar kili sekali lg. Kili beli paru² di Pasar Borong, Serdang. Tanpa lengah²kan masa, kili kongsi dgn anda semua d sini. :~
1. Paru² tersebut di kerat² sprt g/rajah d atas.
2. Kemudian paru² tersebut di rebus sehingga menjd lebih pejal.
3. Paru² t'sebut d sejukkan dan d potong menjd kepingan² yg lebih halus dr sebelumnya. Ttp jgnlah t'lalu nipis. Kemudian d sapu dgn kunyit utk mndptkan rasa yg memuaskan slps d goreng nanti.
4. Paru². t'sebut d goreng sprt biasa dan ...
Siap .. bgmana pula utk membuat lauknyer pula?
5. Hiris bawang putih + Lada + Halia dan kemudian d kisar sehingga halus.
5. Kemudian ramuan td d goreng sehingga rasa yg sesuwai & d campurkan dgn paru² yg tlh d gorengkan sebelumnyer. Utk creativity, anda bole campurkan dgn bahan² lain sprt tomato, daun bawang & sbgnya utk mendptkan aroma yg lbh menyelerakan.
P/s :~ Selamat mencuba ..
4 years ago
2 comments:
waa..ni sape yg masak? kak ipar mu ker..mu nyibok je kan??
Muahaha .. at least aku wat gak resepi ni lagi time aku g Johor hari tu :P. Jealousy !!
Post a Comment